Tweedehands boeken

Tweedehands boeken

Lekkerboek verkoopt met name tweedehands boeken. Dat doen we omdat we liefhebbers zijn van lezen en omdat we boeken uit de reguliere boekhandel duur vinden. We streven er dan ook naar om boeken voor een zo laag mogelijke prijs aan te bieden en dat lijkt te lukken want we zijn een van de goedkoopste boekwinkels online! Behalve voor iedereen leesplezier betaalbaar te houden leveren we daarmee ook een bijdrage aan duurzaam consumeren. Boeken in goede staat verdwijnen niet naar de oudpapierbak maar worden zo lang mogelijk hergebruikt.

Daarnaast verkoopt LekkerBoek ook boeken in nieuwstaat. Het gaat dan om nieuwe ongelezen boeken die we goedkoop hebben kunnen inkopen en dus goedkoper kunnen aanbieden en om nieuwe ongelezen boeken van startende en minder bekende schrijvers. We vinden het leuk om deze groep te promoten. De auteurs zijn veelal zeer de moeite van het lezen waard en ze kunnen wel een steuntje gebruiken omdat ze niet zoals de bestaande groep bekende schrijvers terug kunnen vallen op een heel verkoopapparaat.

Een boek is een samengevoegde stapel papier met tekst of illustraties om informatie over te brengen. Het woord boek is vermoedelijk afkomstig van het Germaanse woord voor beuk. De omslagen van de eerste boeken werden namelijk gemaakt van een rechthoekig stuk (beuken-)hout.

Boeken kunnen globaal worden ingedeeld in de volgende categorie�n:

 • fictie: de lezer laat zich amuseren, vormen of verrijken door de fantasie van de auteur
 • non-fictie of informatief boek: het doel is om informatie van de auteur over te dragen aan de lezers.

Deze indeling wordt alleen gebruikt in de spreektaal. Deze indeling slaat niet op het boek op zich, het refereert naar de inhoud van het boek.

Een boek is opgebouwd uit katernen en een boekband. Katernen bestaan uit een of meerdere malen gevouwen vellen bedrukt papier (enkel- of dubbelzijdig planovel) die in een bepaalde volgorde in elkaar worden geschoven (volgens het zogenoemde inslagschema) of op elkaar worden gelegd. De manier van vouwen en het samenstellen van de katernen bepalen beiden de toe te passen nummering van de te onderscheiden bladzijden op het katern. Na het op maat snijden worden de katernen samengesteld tot het boekblok: bijvoorbeeld aan elkaar genaaid (gebrocheerd) en/of gelijmd (gelumbeckt) in de boekband met of zonder schutbladen. Bij genaaide katernen dienen de schutbladen om de boekband aan het boekblok te verlijmen. Gelijmde boeken (bijvoorbeeld stripalbums) kennen geen schutbladen omdat hun functie niet nodig is. Het boekblok is de kern van het boek. De boekband bestaat, geheel of gedeeltelijk, uit een voorplat, een achterplat en een rug. Omdat boekblok en boekband separaat worden vervaardigd, kunnen bij meerdere, verschillende oplages foutieve samenbindingen optreden: oude boekblokken in nieuwe, gewijzigde boekbanden en omgekeerd. Sommige boeken hebben een wikkel, een manier om de aandacht te trekken. Een boek bevat een voorwerk, een hoofdgedeelte en een nawerk. Het voorwerk bevat vaak een Franse- en titelpagina (Frans is een verbastering van 'voordehandse'), een copyrightpagina (de verso-zijde van de titelpagina), een voorwoord en een inhoudsopgave. Het hoofdgedeelte bevat de hoofdstukken, meestal vele pagina's inhoud en soms illustraties en/of foto's. Het nagedeelte bevat het colofon. Het uiterlijk wordt verder bepaald door de gebruikte drukletters, de bladspiegel, de tekstindeling, de papiersoort, het formaat en de vorm van het boek.

Een pocketboek (of kortweg pocket) is oorspronkelijk een boek in zakformaat. In de meest gebruikte betekenis is een pocketboek een klein formaat paperback, mogelijk een goedkope uitgave van een (eerder in ander formaat verschenen) boek. De rug van een pocket is gelijmd; de kaft is een papieren omslag met een plastic laagje.

Boeken in zakformaat bestaan al zeer lang. Het hedendaagse pocketboek ontstond in de Verenigde Staten, waar het vanaf 1939 zeer populair werd als wegwerpartikel.

De eerste Nederlandse pocketseries verschenen voor de 2e wereldoorlog: o.a. de ABC-romans, en de Schijnwerpers van Het Spectrum (voorloper van de Prisma-reeks). Maar pas vanaf 1951 werd de pocket in Nederland populair. Een woordspeling en goedkope variant van de pocket is in Nederland de zogenaamde Boeketreeks, een uitgebreide serie zogenaamde doktersromannetjes.

Een paperback is een boek waarvan de rug gelijmd is; de kaft is een papieren omslag met een plastic laagje. Paperbacks ontstonden in Nederland aan het eind van de jaren '50 van de twintigste eeuw als een grote versie van het pocketboek. Illustratief is de benaming Literaire Reuzenpocket voor een reeks paperbacks.

In het Engels is een paperback een boek met slappe kaft, zowel een klein als een groot formaat. In het Nederlands wordt paperback uitsluitend gebruikt voor grote pocketboeken. Ook wordt voor klein formaat boeken in het Engels soft cover gebruikt.

Een hardcover is een boek gebonden met een harde beschermende kaft, meestal voorzien van stof of zelfs leer. Dit in tegenstelling tot een paperback, die een dunne papieren kaft heeft.

Hardcover boeken worden vaak geprint op zuurvrij papier, en zijn steviger dan paperbacks. Wel zijn hardcoverboeken duurder dan paperbacks. Derhalve worden vaak alleen boeken van bekende of succesvolle auteurs uitgebracht als hardcover.

Een stofomslag (ook wel wikkel genoemd) is een papieren of geplastificeerde, losse omslag om een boek. Hij wordt tegenwoordig bijna uitsluitend bij gebonden boeken aangetroffen; oude pocketboeken, met name in het vooroorlogse Engeland, hadden ze ook.

De stofomslag is van oorsprong bedoeld als bescherming van de omslag van een boek tegen stof en beschadiging. Maar deze functie is allang niet meer de primaire: de stofomslag maakt een belangrijk deel uit van het totale marketing- en vormgevingsconcept. De wikkel wordt vaak bedrukt met wervende teksten en afbeeldingen om de aandacht van de lezer te trekken. Op de achterflap kunnen lovende recensies van het boek afgedrukt staan. Ook kan een korte beschrijving of karakteristiek van het boek worden gegeven; dit schrijven van een flaptekst is een activiteit die gespecialiseerde vaardigheid vereist.

LekkerBoek geeft nadrukkelijk aan wanneer er bij een boek een stofomslag zit.

De boeken van LekkerBoek worden beoordeeld naar onderstaande criteria.

 • Nieuw
  (ongelezen) In absolute nieuwe staat
 • Als nieuw
  (lijkt niet gelezen) Schone, intacte pagina's
 • Zeer goed
  (gelezen) Het boek verkeert in uitstekende conditie, is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken.�
 • Goed
  (gelezen) Het boek verkeert in goede conditie, geen missende pagina's of serieuze beschadigingen. Kan lichte gebruiksporen vertonen. Pagina's kunnen vergeling en/of stofsporen hebben.
 • Redelijk
  (gelezen) Het boek vertoont meer gebruiksporen, vergeling en/of roestplekjes en/of lichte beschadigingen.
 • Matig
  (gelezen) Het boek is beschadigd, ��n of meer losse pagina's is mogelijk, evenals verkleuring of aantekeningen. (normaal gesproken geen onderdeel van onze collectie).
Voor antiquarische boeken zijn sommige kwaliteitsnormen wat specifieker en dient rekening gehouden te worden met de leeftijd van de boeken.

De conditiebepaling geldt zowel voor het boek met kaft, alsmede de eventuele omslag (indien is aangegeven dat sprake is van een omslag bij het betreffende boek). Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd van het boek. Zijn de kwaliteitsverschillen tussen het boek en de kaft zeer verschillend met de omslag, dan wordt dit apart vermeld.